JUDO

El Judo és un esport olímpic d´origen japonès, el seu nom pot ésser traduït  com "el camí de la suavitat".

Aquest art marcial va ésser creat pel mestre Jigoro Kano a l´any 1882. El mestre Kano va recopilar l'essència tècnica i tàctica de dues de les antigues escoles de Jiu JItsu, aquestes eren la Tenjin Shin´Yo Ryu i la Kito Ryu, que es basaven en la lluita cos a cos i que eren practicades pels guerrers medievals amb armadura o samurais en el camp de batalla fins l´ inici del segle XIX al Japó. Aconseguint reunir-les en una sola: El Judo, dins de la seva escola : El Kodokan.


El Judo s´ha convertit en un esport de combat olímpic i s´ha anat especialitzant en els llençaments, les sumissions, i les estrangulacions; deixant de banda els cops, desarmaments, varies luxacions articulars i els mètodes de reanimació, per ésser més esportiu.

És un dels quatre estils principals de lluita esportiva més practicats avui en dia en tot el món. La UNESCO va declarar el Judo com el millor esport inicial formatiu per nens i joves de 4 a 21 anys, ja que permet una "eduació física integral", potenciant, per mitjà del coneixement d´aquest esport, totes les seves possibilitats psicomotrius (ubicació espacial, perspectiva, ambidextrisme, lateralitat, llançament, parla, arrossegaments, salts, rotacions, caigudes, coordinació conjunta i independent d´ ambdúes mans i peus, etc) i de relació amb les demés persones, utilitzant el joc i la lluita com  element integrador-dinamitzador i introduint l´ iniciació técnica-tàctica esportiva de forma adaptada. A més de buscar un acondicionament físic general idoni, a similitut de la natació i la gimnàstica artística.

El COI el considera l´esport més complert i que promou valors com l´amistat, la participació, el respecte i l´esforç per millorar.

IVÁN MORENO

 

federacio catalana de taekwondo
federacio catalana de judo
Avís legal